Advocatenkantoor Mr. W. Nass

 

 

email nass@advocatenkantoornass.nl

Menu

Home

 

Contact

 

Kwaliteit

 

Bureaucratie

 

Nieuws

 

Links

 

 

Schendt Uw website octrooien?

Adobe heeft op 27 december 1995 een octrooi verkregen dat vergaande gevolgen kan hebben voor het gebruik van internet. Dit octrooi is door het Europees Octrooibureau geregistreerd onder nummer EPO689113.

Als “uitvinder” wordt vermeld een zekere Kevin Johnston. Het gaat om een methode voor het tonen op een computerscherm van meerdere combinaties van informatie. Deze informatie wordt getoond op een deel van het scherm dat kleiner is dan het gehele scherm. Op een bepaalde plaats op het scherm bevinden zich selectie-indicatoren, waarmee een keuze gemaakt kan worden tussen combinaties van informatie. Een keuze tussen combinaties van informatie kan gemaakt worden door een van de selectie-indicatoren aan te klikken. Een voorbeeld zijn de bekende tabs die men bijvoorbeeld te zien krijgt in een eigenschappendialoog die verschijnt als met in Microsoft Windows met de rechtermuisknop op het bureaublad klikt en vervolgens “Eigenschappen” kiest. Als men een van de tabs aanklikt verandert een deel van het scherm, afhankelijk van de tab die men aan klikt.

De dialoogbox “Eigenschappen” van Microsoft schendt derhalve het octrooi van Adobe. Aangenomen mag worden dat Microsoft zich door overeenkomsten voldoende heeft ingedekt. Microsoft heeft zelf al ongeveer 10000 octrooien, waarmee Microsoft concurrenten het leven behoorlijk zuur kan maken. Bovendien is Microsoft kapitaalkrachtig genoeg om zich een uitglijder te kunnen permitteren, zoals het geval was toen Microsoft een schadevergoeding wegens octrooiinbreuk aan Eolas moest betalen. Dit kan niet van alle bedrijven gezegd worden.

Voor de vraag of de tabs het octrooi van Adobe schenden doet niet terzake hoe het werkt. De tabs die te zien zijn op de website www.regering.nl schenden het octrooi derhalve even zeer als dialoogboxen die er zo uit zien als de dialoogbox “Eigenschappen” van Microsoft. Voor het Europees octrooibureau is het desondanks “technisch” omdat daardoor efficiënter gebruik zou worden gemaakt van de plaats die beschikbaar is op het computerscherm en het computerscherm zelf ook weer technisch is.

In de hiervoor gegeven voorbeelden hebben de selectie-indicatoren het uiterlijk van tabs. Hoe de selectie-indicatoren er uit zien is voor de vraag of het octrooi geschonden wordt niet van belang. Zo vallen onder het octrooi ook de knoppen met de keuzemenu's van die zich aan de bovenkant van de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevinden, evenals de rij knoppen die zich op de website van de Nederlandse Mededingingsautoriteit bevindt alsmede de knoppen aan de linkerkant van het scherm van www.bureaucratieindeadvocatuur.nl . Al deze en nog veel meer websites schenden derhalve het octrooi van Adobe.

Andere voorbeelden van websites die het octrooi schenden zijn www.ministerbrinkhorst.nl , www.ez.nl en www.d66.nl en, niet te vergeten, deze site.

Websites waarvan de openingspagina het octrooi niet schendt maar de andere pagina's wel zijn en www.advocatenorde.nl en www.benbot.nl . (De inhoud van deze laatste website kwam vroere overeen met www.laurensjanbrinkhorst.nl. Hierin stond overigens niets over software octrooien. Zie hier meer hierover).

Gelukkig (?) hoeven wij ons hierover voorlopig geen onmiddellijke zorgen te maken. Het octrooi is in Nederland immers niet afdwingbaar. Dit wordt anders als de Europese richtlijn voor “computer geïmplementeerde uitvindingen” van kracht zou worden.

Dit is slechts een voorbeeld van wat ons te wachten staat als de richtlijn daadwerkelijk zou worden ingevoerd. Er zijn al vele duizenden octrooien op software verleend waarvan er enkele duizenden in handen zijn van Microsoft. Misschien kan dit voorbeeld ertoe bijdragen dat bij degenen die tot nu toe dachten dat het allemaal wel mee zou vallen, de ogen open gaan.

Natuurlijk rijst hierbij een vraag: in de Verenigde Staten zijn de octrooien op software al ingevoerd en toch zijn er in de Verenigde Staten websites met vele knoppen en tabs en vele kleine software ontwikkelaars en ook wordt er in de Verenigde Staten gebruik gemaakt van Linux. Deze vraag wordt gedeeltelijk beantwoord op de website www.softwarepatenten.be. Zeggen dat de octrooien op software in Amerika geen probleem zijn omdat er genoeg bloeiende softwarebedrijven zijn is als zeggen dat aids in Afrika geen probleem zou zijn omdat er nog steeds vele miljoenen Afrikanen in leven zijn. Dat is ongetwijfeld juist, maar daarmee is nog niet alles gezegd. Een reden waarom octrooihouders zich in de Verenigde Staten nog enigszins rustig houden zou kunnen zijn dat de octrooien op software in Europa nog niet afdwingbaar zijn en dat zij heel graag willen dat ook in Europa dat wel het geval wordt. Als Adobe op grote schaal in de Verenigde Staten procedures zouden gaan voeren tegen alle websites die het octrooi van Adobe schenden op de manier als hiervoor aangegeven en als Microsoft op grote schaal soortgelijke acties zou beginnen, zou dat misschien ook in Europa de aandacht trekken waardoor degenen die nog denken dat het allemaal wel mee zal vallen misschien wakker schudden, en daardoor misschien de invoering van de octrooien op software in Europa op losse schroeven zetten. Daarom houden zij zich rustig tot de richtlijn in Europa definitief is ingevoerd om daarna zowel in de Verenigde Staten als hier toe te kunnen slaan.

Weliswaar heeft het Europese parlement de richtlijn verworpen, doch de praktijk van de EPO gaat gewoon door en er zijn plannen om de octrooien op software toch weer via een achterdeur binnen te halen.

Thans vindt er een enquête van de Europese Commissie plaats over het gemeenschapsoctrooi, waarbij U Uw mening kenbaar kunt maken. Let op, deze enquête sluit op 31 maart 2006.

Klik hier als U aan de enquête deel wilt nemen.


Patentfallen im Internet

Meer over octrooien op software